Nieuwe regels in 2020

Nieuw jaar, nieuwe regels. Terwijl de champagnekurken tegen het plafond vliegen, worden op allerlei gebieden nieuwe regels van kracht. Bijvoorbeeld voor woningbezitters. Wij sommen er een paar voor je op. 

Minder eigenwoningforfait

Om met het goede nieuws te beginnen: eigenaren van een koopwoning met een WOZ-waarde tussen 25 duizend en 1.090.00 euro gaan minder eigenwoningforfait betalen. Iets minder. De bijtelling, die wordt berekend over de WOZ-waarde, zakt van 0,65 procent naar 0,6 procen.

Aftrek

Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, zakt van 49 procent in 2019 naar 46 procent in 2020. Een verlaging die overigens alleen merkbaar is bij een jaarinkomen van minimaal 68.504 euro. Die verlaging zet zich de komende jaren door, tot 2023. Dan heeft iedereen een gelijkwaardige belastingaftrek van 37,05 procent. 

WOZ

Daarnaast betalen woningbezitters sinds 2019 weer inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning wanneer de hypotheek is afgelost of bijna is afgelost. Hoeveel je moet betalen, hangt af van het inkomen en de eventueel resterende schuld. Op de website Wijzer in Geldzaken, (wijzeringeldzaken.nl), een initiatief van het ministerie van Financiën, vind je een rekenhulp om te checken in hoeverre dit voor jou van toepassing is. 

NHG

Tot slot: wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten, houdt er dan rekening mee dat ook hier vanaf 1 januari 2020 andere spelregels gelden: vanaf dat moment is niet alleen de hoogte van je woning leidend, maar is er tevens een bovengrens wat betreft woningwaarde. De hypotheekhoogte wordt elk jaar geïndexeerd (check www.nhg.nl voor de actuele stand van zaken), de woningwaarde mag niet boven de 310 duizend euro uitkomen. Omdat volgens wegwijs.nl de gemiddelde woningwaarde nu echter al een stuk hoger ligt (314.225 euro), is het zaak dit goed te checken. 

Deskundig advies

Schakel een deskundig financieel adviseur in om te bepalen in hoeverre deze nieuwe, algemene regels invloed hebben op jouw persoonlijke situatie. Om verrassingen te voorkomen. 

 

Anoniem
9

Wij hebben zeer goede ervaring met drieman garantiemakelaars, zowel de aankoop van ons nieuwe huis en de verkoop van ons huidige huis. Door een nauwe samenwerking, goede begeleiding, service en goede communicatie verliep de verkoop van onze woning vlekkeloos.

Anoniem
10

Tijdige communicatie, behulpzaam en goed advies. Al met al een zeer fijne makelaar!!! Zeker aan te raden.

Lees meer
Terug